Availability Management en Capacity Management

Availability management

Beschikbaarheidsmanagement is gericht op het definiëren, analyseren, plannen, meten en verbeteren van alle aspecten van de beschikbaarheid van IT-diensten. Het is verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat alle IT-infrastructuur, processen, tools, rollen enz. geschikt zijn voor de overeengekomen beschikbaarheidsdoelen.

Het doel van beschikbaarheidsbeheer is ervoor te zorgen dat overeengekomen beschikbaarheidsniveaus worden geleverd om aan de behoeften van klanten en gebruikers te voldoen. Hoe kritischer een dienst is voor de klant, hoe meer het bedrijf moet investeren in de beschikbaarheid ervan.

Beschikbaarheidsbeheer werkt hand in hand met andere processen zoals architectuur, wijziging en configuratie, release en implementatie, en incident- en probleembeheer om ervoor te zorgen dat elementen zoals capaciteit, continuïteit en beveiliging worden ontworpen, gebouwd, geïmplementeerd en beheerd effectief gedurende de levensduur van de service en de onderliggende infrastructuur en componenten. Een holistische kijk is vereist omdat er talloze beschikbaarheidsrisico’s zijn in het ITSM-domein, zoals verlopen certificaten, slecht geplande configuratiewijzigingen, menselijke fouten en leveranciers gerelateerde fouten.

Capacity management

Het doel van capacity management is ervoor te zorgen dat de middelen voor informatietechnologie voldoende zijn om op een kosteneffectieve manier aan de toekomstige zakelijke vereisten te voldoen. Een veelvoorkomende interpretatie van capacity management wordt beschreven in het ITIL-raamwerk. ITIL versie 3 beschouwt capacity management als drie subprocessen: bedrijfs-capacity management , service-capacity management en component-capacity management . Naarmate het gebruik van IT-diensten verandert en de functionaliteit evolueert, verandert ook het aantal centrale verwerkingseenheden (CPU’s), geheugen en opslag van een fysieke of virtuele server enz.. Als er pieken zijn in bijvoorbeeld de verwerkingskracht op een bepaald moment van de dag, moeten we die analyseren om te kijken wat er op dat moment gebeurt en om wijzigingen aan te brengen om de bestaande IT-infrastructuur te maximaliseren; bijvoorbeeld het afstemmen van de applicatie of het verplaatsen van een batchcyclus naar een rustigere periode. Deze capaciteitsplanning identificeert mogelijke capaciteitsgerelateerde problemen die zich kunnen voordoen en rechtvaardigt alle noodzakelijke investeringsbeslissingen, bijvoorbeeld de serververeisten om aan de toekomstige vraag naar IT-resources te voldoen, of een datacenterconsolidatie.